Caroline's Footcare

Voetverzorgingstips

Voeten verdienen uw aandacht!

Wanneer u zich realiseert hoeveel kilometers u in uw leven door uw voeten wordt gedragen, dan is dit zeker geen loze kreet. U kunt te maken krijgen met allerlei ongemakken zoals eelt, likdoorns en ingroeiende nagels. U kunt relatief eenvoudig zelf een aantal van deze ongemakken aan uw voeten voorkomen of verhelpen door het volgen van de onderstaande tips.

Luister naar uw voeten

Pijnlijke voeten zijn niet normaal. Verdring de pijn aan uw voeten dus niet, maar doe er wat aan. De meeste voetproblemen zijn op te lossen, en uw pedicure kan daar vaak een belangrijke bijdrage aan leveren.

Uw voeten wassen

Was uw voeten met handwarm water en liever niet met zeep. Maar blijf niet te lang met uw voeten in het water, want de droge huid kan daar gevoelig voor zijn. Droog uw voeten na het wassen zeer goed af, vooral tussen de tenen met een schone handdoek. Trek daarna niet meteen uw sokken aan, maar geef uw voeten de kans om te drogen.

Ook uw voeten hebben baat bij een vochtregulerende crème

Breng de crème aan op de gehele voet behalve tussen de tenen. Kies voor de dagelijkse verzorging bijvoorbeeld de voetbalsem . Hierdoor kan het ontstaan van schimmels worden tegengegaan.

Voorkom ingegroeide teennagels

Ingegroeide teennagels is een pijnlijke aandoening, meestal aan de nagel van de grote teen, die zo snel mogelijk moet worden verholpen. De grootste risicofactoren voor het ontstaan van ingroeiende nagels zijn:

  • Druk door verkeerd passende schoenen;
  • Het verkeerd (te kort) knippen van de nagels;
  • Een weke nagelomgeving door veel baden of transpiratie.

Mocht er toch sprake zijn van een nagel die gaat ingroeien, neem dan contact op met de pedicure. Zij kan u van de pijn afhelpen!

Voorkom problemen bij het nagels knippen

Het goed knippen van uw teennagels is erg belangrijk en kan veel problemen voorkomen. Gebruik bij voorkeur een goede nagelknipper of nageltang, knip de nagels recht af en vooral ook niet te kort. De hoeken mag u zonodig iets afronden met een vijl. Knip uw nagels niet rond om het ingroeien van de nagel te voorkomen.

Laat kloven behandelen

Kloven zijn plekken waar de huid gespleten is, doordat deze minder elastisch is geworden. De kloven komen meestal in de eeltranden aan de hiel voor en dan juist als de huid extra droog is. Deze kloven worden vaak veroorzaakt door het dragen van te kleine slippers of sandalen. U kunt zelf veel doen om kloven te voorkomen.

  • 1x per week vijlen op een droge huid (1 richting op!);
  • Iedere avond uw voeten insmeren met speciale klovencrème;
  • Als er echt een kloof dreigt laat u dan direct behandelen, dit voorkomt veel pijn!

Schoenen kopen

Goede en goed passende schoenen zijn een weldaad voor uw voeten. Koop uw schoenen daarom aan het einde van de dag. Uw voeten zijn dan altijd iets meer gezwollen dan 's ochtends. Op die manier voorkomt u onnodig knellende schoenen en voetproblemen. Let bij de aanschaf ook op de breedte van de schoen!

Verhelp eeltranden aan de hiel

Wanneer u eeltranden aan de hiel hebt, komt dit meestal doordat u op te kleine schoenen, met een open hiel, loopt. Hierdoor hangt de huid min of meer over de rand van de achterzijde van de schoen. Een echt zomerverschijnsel.

Schimmelinfectie aan de voethuid of nagels

Heeft u last van schimmelinfectie aan de voethuid of nagels, gebruik dan een aparte handdoek om uw voeten af te drogen. Gebruik deze handdoek eenmalig en was deze op minimaal 60°. Verder kunt u de voet of nagel behandelen met producten die schimmeldodend werken.